Dag 15 Sielmmatjåhkka

Vill du stötta mina äventyr? Become a Patron!

Dagen som vi väntat på är här. Snart är vi klara. Hela äventyret har varit otroligt roligt, men samtidigt känner jag en hel del hemlängtan.

Vi har blivit belönade med fantastiskt väder. På himmelen rör sig små gulliga moln som tätt intill varandra, samtidigt som solen skymtas ibland. Det är varken för varmt eller för kallt, och risken för regn är liten. Perfekt tänker jag när vi lämnar STF Vistas.

 

 

Motivationen är på topp när vi rör oss upp för Bossosglaciärens utlopp över moränen. Väl uppe vid glaciärens fall spänner vi på oss stegjärnen och tar fram isyxorna. Vi tar på klätterselar och knyter in oss.

Snöfälten inleds med 30 procents lutning och blir gradvis brantare. Snart lutar det över 45 grader och när snön försvinner är lutningen närmare 60 grader. Isen är kompakt och isyxan får ett bra grepp när jag svingar den varefter jag sparkar in stegjärnen.

Vi närmar oss några rejäla glaciärsprickor.

Som stora slukande gap ser man rätt ner i avgrunden, jag klättrar försiktigt över till andra sidan och följer en smal isrygg mellan sprickorna. Sen tittar jag ner i en spricka för att avgöra var snön kommer hålla att passera längre bort. Vi fortsätter följa sprickorna och går sedan över de tjocka snöbryggorna.

 

 

Glaciären breder ut sig, platt och stor och vi kan nu skymta Sielmmatjåhkkas topp. Vi korsar glaciären och fikar lite vid ett stenfält innan vi påbörjar den sista stigningen. Våra pigga ben får jobba hårt när vi trampar genom den djupa snön i rännan upp mot toppkammen. Väl på toppkammen, som vetter mot den branta nordsidan övergår underlaget i kompakt klippa. Vyerna är fantastiska och vi rör oss snabbt upp mot toppen.

Väl uppe sätter vi oss och njuter. Vi gjorde det.

Vi diskuterar hur mycket tur vi haft, med väder, utrustning och andra vägval. Jag återupprepar det gamla Stenmarkcitatet ” ju mer jag tränar, desto mer tur har jag”.

Vägen ner går snabbt och snart lagar vi mat vid Vistasstugan igen. Imorgon flyger vi hem.

Ett fantastiskt tack till min klätterpartner Emma Svensson för alla fina dagar vi haft, alla fantastiska bilder du tog och alla mygg vi slagits med. Och ett stort tack till dig som läst om vårt äventyr, så vi får dela det även med dig!

Navigering

Dag 1 Äventyret börjar i Kvikkjokk
Dag 2-3 Pårtemassivet
Dag 4 Mot Skarja
Dag 5-6 Sarekmassivet
Dag 7-8 Renvaktarstugan och Ahkka
Dag 9 Kebnekaise
Dag 10-11 Tarfala och Kaskasatjåhkka
Dag 12 Kaskasapakte
Dag 13-14 Mot Vistas
Dag 15 Sielmmatjåhkka

2 thoughts on “Dag 15 Sielmmatjåhkka

  1. I love your blog.. very nice colors & theme.

    Did you make this website yourself or did you hire someone to do
    it for you?
    Plz respond as I’m looking to construct my own blog and would like to find out where u got this from.

    thanks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *