Svartlistan: Liggunderlagsförsäljarna Kilos Gear, Nödlivet, Treki, Treksea m.fl. (2024)

Skulle du vilja ha världens bästa liggunderlag, samma som proffsen använder? Det väger 4x mindre än andra liggunderlag och kostar 500kr. Den senaste tiden har jag sett en ökande andel annonser på Facebook och Instagram för vad jag normalt skulle kalla för skräputrustning.

Är du ny inom vandringen och börjat leta efter billigare utrustning för att förvärkliga dina vandringsdrömmar? Tro mig, vi alla har varit där.

Idag är det lättare än någonsin att hitta bra och billig utrustning för ditt sommaräventyr. Facebook erbjuder en mängd köp- och säljgrupper, du har blocket, och varför inte stadium eller biltema om du vill köpa nytt. Troligtvis får du något som närmast kan liknas vid ett festivaltält om du köper ett nytt budgettält, men för barnen, eller du som ska tälta någon enstaka natt så funkar det absolut. Tänk bara på att återbruk definitivt är bättre för miljön.

I jakten på din nya utrustning kommer din webbläsare snappa upp allt du söker på, och annonser börjar riktas mot dig och ditt nyfunna intresse. Detta händer även mig.

Den senaste månaden har jag överösts av annonser från diverse skumraskföretag. Vissa utav dem kanske är seriösa. Men jag har valt att titta närmare på några utav dem. Det som kännetecknar dem alla är att de gör annonser på facebook, har en “unik” och fenomenal produkt, har ett lågt pris (som just nu är nedsatt kraftigt) och har ett extremt begränsat utbud i sin webbutik. Produkten har nästan enbart positiva omdömen, och enbart positiva kommentarer syns på företagets facebookannons. Vi kan utöver det konstatera att samtliga företag säljer vad som ser ut att vara samma produkt, till ett liknande pris men som dock skiljer lite i isoleregenskaper, trots att vikten är den samma. Den beskrivs som banbrytande och bättre än konkurrenternas produkter och butikerna har till synes ingen svensk adress. Något du dessutom ALLTID kan räkna med hos en seriös återförsäljare är att någon typ av organisationsnummer framkommer.

Ett av de undersökta företagen har bytt namn på sin facebooksida fem (5) gånger. Låt oss titta närmare.

WestPeaks.se

Efter lite läsning på hemsidan under Allmänna villkor kan vi se att företagets adress verkar vara:
West Peaks
46 Ian Nicolstreet
Watson, Canberra ACT.
Australien

Under Returer kan vi läsa följande:

ARTIKLAR FÖRLUST I TRANSIT.

Genom att göra en beställning till oss accepterar du våra leveranstider. De flesta beställningar levereras inom de angivna tidsfristerna, men externa faktorer som tullkontroll kan ibland försena förseningar. Om leveranstiden för din beställning överstiger 5 arbetsdagar, den angivna tidsgränsen, kan du kontakta oss så skickar vi gärna en ersättningsorder eller full återbetalning.

VIKTIGT:
När beställningen har skickats är det inte möjligt att avbryta.”


Vidare kan man läsa under Beställning och leverans:

På grund av COVID-19-krisen har internationella pakettjänster varit ansträngda, vilket har lett till oförutsedda förseningar som vi tyvärr inte kan kontrollera. Av den anledningen kan det ta cirka 5-20 dagar innan beställningar anländer. Tänk på detta när du gör din beställning.
Det kan ta 1-2 arbetsdagar innan din beställning bearbetas och skickas efter att den har lagts. Observera att lördag och söndag inte anses vara arbetsdagar.”

Otydligt. Vad gäller?

Det kan bli svårt att genomföra en retur, då leveranstiden kan vara upp till 20 dagar, och kan försenas ytterligare på grund av tull eller liknande. Dessa utgifter får kunden själv stå för, och om leveranstiden överskrider 30 dagar så är ångerrätten förlorad om jag uppfattat det rätt. Sen kan man fråga sig, räknnas tidsfristen för returrätten även under tiden innan varan är skickad? Oklart.

The #1 Outdoor mattress

Företaget säljer sex produkter.
En vattenflaska, en nödsovsäck, en packpåse och 3 olika modeller av ett liggunderlag, “Mattress pro”. En googling på Mattress pro visar att en snarlik produkt säljs för 258kr på wish. På Westpeaks säljs den till det kraftigt reducerade priset, 599kr, “just nu” nedsatt från 999kr.

Enligt produktexten väger en standardmadrass för utomhusbruk 1-2kg. Jag undrar vad de jämfört med för typ av madrass. Som jämförelse väger Clas Ohlsons lågprisunderlag på 782 gram för 299kr. Dyrt och tungt i mitt tycke, men inga 1-2kg. Thermarest, exped och motsvarande större märken erbjuder ett stort utbud på varmare madasser, till och med för vinteranvändning som väger mindre än 500g.

Läsaren Cecilia har kommenterat här på bloggen att:
“Jag beställde en madrass från westpeaks 7 april. Den är på väg enligt spårningssidan idag 20 april, men jag tror inte på det. På Paypal står det att den är levererad. Lurad!”

Ett liknande produktsortiment finns på: https://www.westhikers.co/products/mattress-pro

Vid närmare efterforskning verkar Westhikers vara exakt samma verksamhet, då de nästan anger samma information som Westpeaks på deras hemsida. Westhikers är dock registrerat under företaget MHS innovation coding S.L. i spanien.

Treki.se

Ytterligare en verksamhet som får mina varningsklockor att ringa är Treki. Företaget har inte mindre än 5 gånger bytt namn på sin facebooksida det senaste halvåret. Detta får mig att fundera på hur seriös verksamheten är, och om det kan vara så att man vill skaka av sig eventuella gamla missnöjda kunder. Treki utger sig enligt sin hemsida för att vara ett svenskt företag.

Liggunderlaget som säljs här är farligt likt Mattress Pro, men enligt Trekis hemsida har det bättre isoleringsvärden, färre celler och ett högre utgångspris. Underlaget väger dock lika mycket som Mattress Pro.

Vad det verkar så är Treki i själva verket en front för företaget Edvin Arfvén EF. Han i sin tur anlitar Migyston Logistic Services AB för logistiken. Det kritiserade företaget MGGexpress sköter alltså leveranserna för att få ut Trekis produkter. Här kommer några recensioner:

Detta är uruselt, förtjänar inte någon stjärna överhuvudtaget! Har för tredje gången hittat paket som är till mig liggande på golvet eller elementet i entrén till flerfamiljshus huset där jag bor!

Beställde en en vit myshund och betalade kontant, men när paketet kom så var det två bruna hundar i paketet, hundar som inte alls var som den jag hade beställt. går inte att få kontakt med MGG Express Kina Knäredsgatan 9 Halmstad. Varning beställ inget från dom, ni blir lurade.

Fick meddelande att paketet var på väg. Inget kom, sen står det på mobilen att det har levererats . BLUFF

Fler företag…

Beyond mats, Vertex, DeltaMattress

Känner ni igen produkten? Ni hittar den här https://powertrimco.com/

Mattan förekommer även hos Vertex, Deltamatress och säkerligen en rad andra sajter. Efter att ha nystat lite i mysteriet kring The #1 Outdoor mattress så verkar ursprunget vara aliexpress, eller någon annan kinesisk mellanhand. Som jag skrev i början av denna post har alla dessa sajter gemensamt att de radikalt överdriver mattans förträfflighet, är generellt ljusskygga varumärken som alla verkar ha ett kort livsspann.

Många kunder klagar på ventilens konstruktion, då den släpper ut luft, kvaliten på madrassens tyg samt att det påstådda R-värdet inte verkar sannorlikt.

Fler tips om fler sajter har inkommit, här kommer en lista (som jag ska försöka uppdatera):

Friluftsmadrassen (Friluftsmadrassen.se)

Campspace

Braumer

Basecamp

Treksea

Nya sajter 2023-2024 som ploppat upp:

Kilos gear

Fjälln

Urbanoutdoor

Djur & Fritid (Säljer även annat, men säljer Kilos Gears madrass.)

Nödlivet

Try matress pro

CompassNature

Fjälln

Liknande sajter, andra produkter:
Summit Hikers (summithikers.com)

Nya fenomen – 1500kr tält (egentligen 500kr)

Under 2023 har även sajter som Nödlivet och Djur & Fritid börjat sälja pop-up-tält.

Det marknadsförs som ett 3-sekunders-tält, där tältet är självstadgande via en utfällbar konstruktion. Uppsättningen ser hyfsat smidig ut, men efter att sett ett gäng reviews på youtube kan konstateras att flera av dessa tält inte är vattentäta. Kvaliteten är varierande, och användningsområdet utanför festival eller campingplatser är sannorlikt obefintlig. På Aliexpress går motsvarande tält, beroende på modell att hitta för ödmjuka 500-800kr.

“Säg hejdå till komplicerade pinnar”

Tälet marknadsförs som om du vore lite dum, med slagordet “Säg hejdå till komplicerade pinnar”. Det sägs stå emot “tuffa vindar” och vara ett “dubbelskinnstält” (vad är det ens? På svenska heter det dubbelvägg, eller ytter och innertält). Tältets stänger är gjorda av glasfiber, något som sällan används på moderna tält. Idag används aluminium och kolfiber av de stora tillverkarna.

Glömde jag säga att alla användarrecensioner på nödlivet.se är positiva? Smells shady. 🙂

7 thoughts on “Svartlistan: Liggunderlagsförsäljarna Kilos Gear, Nödlivet, Treki, Treksea m.fl. (2024)

  1. Jag beställde en madrass från westpeaks 7 april. Den är på väg enligt spårningssidan idag 20 april, men jag tror inte på det. På Paypal står det att den är levererad. Lurad!

  2. Behövde ett liggunderlag till skåpbilen. Tyckte att West Peak verkade för bra för att vara sant. Tack för att letar info åt oss konsumenter.

  3. Beställde en westpeaksmadrass i maj via deras hemsida westpeaks.se. Den kom efter ett par månader… Men efter kort tids användning visade sig att den sakta släpper ut luften, märks inte på ett par timmar men under en hel natt. Har därefter försökt komma i kontakt med företaget för att reklamera madrassen. Men hemsidan ligger nere och tidigare adress support@westpeaks.se funkar ej. Trist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *